7. helmikuuta 2017




Eyesnacking-videot herättävät tunteita. Ne koukuttavat, viihdyttävät ja saavat veden kielelle. Videoille tyypillisenä ominaisuutena on, ettei katsoja ala itse reseptejä kokeilemaan. Kyseisiin videoihin kommentointi kuitenkin tuntuu olevan aktiivista ja hoituu myös nopeammin kuin itse reseptin kokeilu eikä katsojan tarvitse edes liata käsiään ollakseen osallisena.

Eyesancking-videoiden tuottajista Tastemade on kiistaton kuningas. Tastemaden julkaistessa videon eri sosiaalisen median kanavillaan täyttyvät kommenttikentät seuraajien tuntemuksista. Hyvänä esimerkkinä toimii Tastemaden Youtube-kanavalla 1.2.2016 julkaistu video Julie Nolken tekemistä tummalla suklaalla päällystetyistä Sponge Toffeista. Tastemaden videoiden kohderyhmä on ikähaitariltaan laaja ja oikeastaan kattaa mukaansa kaikki ruuanlaitosta kiinnostuneet. Aktiivisimmat kommentoijat ovat kuitenkin suhteellisen nuoria, arviolta noin 15-35 –vuotiaita.

Videon alle katsojilla on mahdollisuus julkaista omia kommentteja sekä kommentoida muiden julkaisuja. Yleisö on monialainen ja kommunikointi tapahtuu one-to-many-periaatteella. Kenellä vaan on mahdollisuus nähdä videon saamat kommentit, mutta itse osallistuakseen kommentointiin on luotava tunnus. Kommentointi on vapaata, mutta sisällöntuottajilla on oikeus hallita videoidensa kommentteja. Käyttäjiä kannustetaan myös ilmoittamaan kommenttien roskasisällöstä tai väärinkäytöstä.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat valita kuinka paljon tietoa itsestään antavat. Toiset toimivat omalla virallisella nimellään kun taas toiset suosivat anonyymimman käyttäjänimen tuomaa suojaa. Monet käyttäjät ovat personoineet käyttäjäänsä lisäämällä sille profiilikuvan, joka näkyy heidän kommenttiensa vierellä. Sponge Toffee -videolla on yhteensä 132 kommenttia ja ne vaihtelevat reseptiä tarkentavista kysymyksistä kommentteihin koskien juontajan ulkonäköä.

Videon kommenttikentästä on löydettävissä niin leksikaalisen, syntaktisen kuin tekstuaalisen tason kielellisiä erityispiirteitä. Leksikaalisen tason erityispiirteet näkyvät kommenteissa laajasti erilaisissa kommunikoinnin keinoina käytetyissä eri symboleissa ja lyhenteissä. Emojit ovat yleisiä lisiä kommentteihin ja toisiaan kommenttien sisältö perustuu pelkästään emojeista. Emojien lisäksi kommenteissa esiintyy tunnepitoisia lyhenteitä kuten ”OMG”, ”Kinda” ja ”Luv”. Käyttäjien kommenteissa esiintyy myös tahallisia kirjoitusvirheitä, jotka auttavat ilmaisemaan kommentoijan tunteita. Tästä esimerkkinä ”I loveeeee this”. Näiden lisäksi on kommenteissa esiintyy paljon rikkaita tunnetila sanoja kuten ”Mouthwatering”.

Syntaktisen tason erityspiirteet näkyvät käyttäjien kommenttien rakenteessa. Käyttäjien kommentit ovat suhteellisen ytimekkäitä ja koostuvat maksimissaan muutamasta lauseesta. Erittäin yleisiä ovat virkkeet, jotka sisältävät vain muutaman sanan kuten: “She’s fabulous”, “Yummy” ja “Looks delicious”. Kommenteille yleistä on, etteivät ne ole täysin kielioppisääntöjen mukaisia. Monesta kommentista puuttuu piste lopusta ja virke ei välttämättä ala isolla kirjaimella.

Tekstuaalisen tason erityispiirteet näkyvät kommenteissa kuten ”Hahahaha this girl is pretty funny”, ”Ah..love sponge toffee” ja ”OMG it’s vegan<3”. Kommentit eivät sisällä tähän tiettyyn videoon liittyvää tarkkaa informaatiota, joten ne otettaessa pois kontekstista voivat merkitykset niissä muuttua. Käyttäjät saattavat myös ymmärtää toistensa kommentit eri tavoilla. Aiemmin mainitut esimerkit ovat yltiöpositiivisia, minkä takia ne voidaan joissain tapauksissa tulkita ironisiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti