27. maaliskuuta 2017

"Alone together" - ruokayhteisöt

Tällä viikolla tehtävänämme oli katsoa video, jonka utooppisia ja dystooppisia piirteitä meidän tuli analysoida. Videon pohjalta tuli myös määritellä mitä mielestämme tarkoittaa "alone together"

Tulimme lopputulokseen että vaikka videossa oli havaittavissa molempia yllä mainittuja piirteitä, oli siinä silti enemmän dystooppisia näkökulmia yhteiskunnasta. Tämä siksi, että aluksi utooppinen näkökulma teknologiasta ja sen myönteisistä vaikutuksista ovat radikaalin levinneisyyden ja yleistymisen vuoksi saaneet esimerkiksi videon puhujan pelkäämään sitä, että ihmiset eristäytyvät toisitaan uppoutumalla liikaa omiin älylaitteisiinsa, josta taas seuraa yksinäisyyttä. Esimerkkinä puhuja antoi tilanteen, jossa vanhemmat näpräävät puhelintaan aamupalapöydässä lapsien valittaessa heidän läsnäolon puutteestaan vaikka lapset itsekin uppoutuvat puhelimiinsa ollessaan kavereidensa kanssa. Annettu esimerkki kiteyttää myös ajatuksemme käsitteestä "alone together": Halutaan estää yksinäisyyttä olemalla yhdessä mutta kuitenkaan emme ole tilanteessa täysin läsnä koska yritämme teknologian avulla olla niin monessa muussakin paikassa samanaikaisesti. Yksinäisyys nähdään siis melkeimpä jopa tabuna ja sitä vältellään epätodellisessa yhteisössä.


Tästä pääsemmekin sitten siihen, miten "alone together" näkyy blogimme aiheessa. Internetin maailmoissa on paljon yhteisöjä, jotka koostuvat juuri yksinäisistä ihmisistä ja heidän yhteisistä mielenkiinnon kohteistaan. Kuten ylhäällä jo mainittiin, ihmiset haluavat olla niin monessa paikassa samaan aikaan, että eivät ole välttämättä kunnolla reaalimaailmassa läsnä. Jotkut saattavat esimerkiksi vältellä epämiellyttäviä tunteita uppoutumalla videoihin, joissa leivotaan ja koristellaan kauniita kakkuja tai tehdään ruokaa. Näitä videoita sitten jaetaan eteenpäin oman yhteisön jäsenille. Videoita ei siis välttämättä katsota sen vuoksi, että olisi aikeissa itse tehdä kyseisiä kakkuja tai ruokia, vaan siksi, että tuntisi itsensä osaksi tätä mielikuvitteellista yhteisöä. Tästä toinen ilmiö on nähtävissä YouTubessa, jossa ihmiset lataavat itsestään videoita, joissa he vain syövät ja juttelevat, jotta yksinäiset ihmiset saisivat ns. ruokaseuraa itselleen. Alhaalla esimerkkejä kyseisistä videoista.





linkit videoihin: video 1   ja video 2

- Miia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti