7. maaliskuuta 2017

Luotettavaa vai epäluotettavaa retoriikkaa?



Tämän viikon tehtävänä ryhmällämme oli etsiä sekä luotettava, että epäluotettava nettisivu, joka liittyisi blogimme teemaan. Nykypäivänä Internetin syövereistä voi löytää jos jonkin näköistä ruokaan liittyvää sivustoa. Kotikokinkaan ei enää tarvitse turvautua fyysisiin keittokirjoihin, sillä lukuisat eri reseptit ovat näppärästi vain googlauksen päässä. Otimme siis tarkasteluun kaksi erilaista reseptisivustoa, joista molemmista tuli muodostaa viisi argumenttia epäluotettavaa sivustoa vastaan, ja viisi argumenttia luotettavan sivuston puolesta.





Luotettavaksi reseptien hakupalveluksi valitsimme meillä Suomessakin tunnetun kokin, Jamie Oliverin nettisivut. Sivuilta löytyy reseptien lisäksi erilaisia artikkeleita ruokaan ja terveyteen liittyen.  Sivun yleisilme on siisti ja esteettistä silmää miellyttävä. Kuvat ruoka-annoksista ovat ammattimaisesti toteutettuja. Reseptejä on helppo hakea esimerkiksi erikoisruokavalioiden tai ruokateemojen mukaisesti. Lisäksi jokaisesta reseptistä löytyvät tarkat ravintoarvot. Osa resepteistä on saatavilla myös videomuodossa, mikä auttaa havainnollistamaan hyvin aterian tai leipomuksen eri valmistusvaiheet.  Sivuston luotettavuutta tukee myöskin tieto siitä, että se toimii hyvin tunnetun tv-kokin nimen alla. Vaikkei Jamie Oliver itse yksin nettisivua pyörittäisikään, tuo hänen uskottavuutensa (eetos) sivustolle paljon luotettavuutta.

1. Sivusto näyttää siltä, että sen visuaaliseen ilmeeseen on panostettu, mikä miellyttää esteettistä   silmää. Lisäksi reseptit ovat selkeästi ja helposti haettavissa kategorioittain.

2. Kauniit ja ammattimaisesti otetut kuvat ruoka-annoksista herättävät positiivisia mielikuvia reseptin onnistuvuudesta.

3. Luotettavuutta varmentavat sivulta löytyvät yhteystiedot ja FAQ-osio (frequently asked questions).

4. Reseptit ovat ainakin jossain määrin valvotuissa olosuhteissa testattuja ja suunniteltuja. Tämä varmentaa mielikuvaa laadukkaasta ja maukkaasta lopputuloksesta.

5. Jamie Oliverin uskottavuus antaa sivulle painoarvoa ja herättää luottamusta.






Epäluotettavuutta ryhmämme jäsenissä herätti myfavoriterecipes.net. Sivusto näyttää katsojan silmään hutaisten toteutetulta ja 'vanhahtavalta'. Mainoslinkkien seasta on vaikea hahmottaa kokonaisuutta. Tarkemmalla silmäilyllä selviää, että nettisivu perustuu sen käyttäjien lisäämiin, omiin resepteihin. Kuka tahansa voi siis halutessaan jakaa sivulle oman reseptinsä. Tämän vuoksi esimerkiksi kuvat ruoka-annoksista ovat käyttäjien itse ottamia ja lisäämiä. Tieto siitä, että kuka tahansa on voinut suunnitella ja jakaa reseptin herättää epäluottamusta ruoka-annoksen laadukkuutta ja sen valmistuksen onnistumista kohtaan. Joidenkin reseptien tiedot saattavat myöskin olla puutteellisia, eikä ravinto-arvoja ole kerrottu lähes yhdessäkään ohjeessa. Kysymykseksi myöskin jää, että mikä taho tai kuka sivuston takana on, sillä tarkempia tietoja ei ole kerrottu kuin vain yhden epäilyttävän sähköpostin verran.

1. 'Kotikutoisen' ja huolittelemattoman näköinen sivusto arveluttaa.

2. Ruoka-ohjeet ovat käyttäjien lisäämiä ja testaamia. Ns. mikään "virallinen" asiantuntija ei ole ollut valvomassa. Tämä ei herätä luotettavuutta reseptien laadukkuudessa eikä niiden onnistumisessa.

3. Sivustolta ei löydy kunnon yhteystietoja tai muutakaan tarkempaa informaatiota. Kuka ylläpitää sivustoa?

4. Ruoka-annosten suttuiset kuvat eivät välttämättä innoita kokeilemaan reseptejä.

5. Sivun käyttäjäkunta ei vaikuta kovin aktiiviselta, eikä sivua myöskään päivitetä aktiivisesti. Epäaktiivisuus ei ainakaan nostata sivuston luotettavuutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti